кадър: bTVРедактор: Бяхме длъжни да направим нещо и се надявахме, че светът

...
кадър: bTVРедактор: Бяхме длъжни да направим нещо и се надявахме, че светът
Коментари Харесай

Протестиращ срещу потъпкването на Пражката пролет: Мислехме, че 89-а ще бъде 20 години по-рано

кадър: bTV

Редактор: 

Бяхме длъжни да създадем нещо и се надявахме, че светът ще се намеси, с цел да спре експанзията на Варшавския контракт против Пражката пролет, това сподели в студиото на bTV Александър Димитров, един от тримата студенти по история, които са протестирали против събитията през 1968 година в София. „ Направихме позиви, аз персонално залепих на паметника на Червената войска ”, това описа той и акцентира, че митингите в тоталитарна България не са като тези, които виждаме след идването на демокрацията.

„ През януари 1968 замириса на смяна. Очаквахме да стане това, което стана 1989 година, само че 20 години по-рано ”, разяснява Димитров. След митинга с листовки тримата са задържани. Александър Тодоров е бил пратен за известно време в пандиза, след което му е отнето софийското жителство и е изселен в свищовско село. Там той среща бъдещата си брачна половинка, пристигнала в селото със студентска бригада. До 1989 година Димитров е бил наблюдаван от Държавна сигурност. След рухването на режима на Тодор Живков той най-накрая получава опция да приключи история в Софийския университет, от който е изпъден след митинга си.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР